Q&A Niek van den Adel

Reizen met een rolstoel kan een hoop vragen opleveren. Niek beantwoord een aantal vragen over zijn wereldreis in zijn rolstoel.

Vraag 1: Wat waren je grootste zorgen voordat je aan je wereldreis begon? Zijn de zorgen verdwenen nu je al een tijd op reis bent? 

Wat gebeurd er als er lichamelijk iets mis gaat. Als ik een blaasontsteking krijg, ik een plekje krijg, of een wond, wat als....We hebben dit opgelost door heeeeeel veel research te doen, zodat ik ook veilig op reis kan. (en een buslading antibiotica mee). Verder weten we waar er goede klinieken zijn, is alles goed geregeld met mijn zorgverzekereraar en de verstrekker van mijn zorgmiddelen. Dat maakt dat we hier redelijk zorgeloos kunnen reizen.  

Vraag 2: Wat zijn je favoriete hulpmiddelen of gadgets om het reizen makkelijker te maken? Heb je even? 

Okay daar komt die. De vicair allrounder, zodat ik overal goed kan zitten. Een freewheel voor mijn rolstoel, goede kleding van kinetic balance, een elektrische mini pomp zodat ik mijn eigen banden op kan pompen. Een grote powerbank, heel veel geheugenkaarten, mountainbike wielen voor mijn rolstoel, een drone, camera's, een koelpetje en koelelementen, compressie(hardloop)sokken tegen de dikke benen, antibiotica tegen acute darmproblemen, noise reduction hoofdtelefoon (vliegen), en zo kan ik nog wel even doorgaan….

Vraag 3: Hoe zorg je ervoor dat je rolstoel veilig en onbeschadigd aankomt bij je bestemming? Heb jij hier een speciale (reis) verzekering voor? 

Nop die heb ik niet. Mijn advies, goed van te voren de assitentie regelen en zorgen dat je rolstoel bij de gate moet staan. Dit 15 keer aangeven bij het inchecken. Dit 15 keer aangeven bij de gate. Dit 15 aangeven tegen het cabinepersoneel. En dan nog....is het 4 van de 5 keer niet goed gegaan, ging die op de bagageband en beschadigde de lak. (had het maar geen rolstoel moeten worden, zeggen wij dan altijd)

Vraag 4: Hoe ga je om met de beperkte toegang tot rolstoelvriendelijke toiletten? 

Daar doe ik heel veel research na. We reizen dus om de dag van toilet naar toilet of we nemen een mobiele po stoel mee. Niet altijd heel comfortabel maar het werkt. Voor rest maak ik 90% van de tijd gebruik van normale toiletten. Soms past de rolstoel niet. Dan plaatsen we een gewone stoel in de opening van de deur en maken we 2x een transfer. Of via de vloer, of de schanieren van de deur eruit laten halen. Er komt altijd een oplossing

Vraag 5: Wat moet je weten over het huren van een aangepaste auto in het buitenland? 

Mmmm gevaarlijke vraag. In australie, amerika is het best mogelijk. Ik heb een mobiele kit waarmee ik in elke auto kan rijden. Is vaak een grijs gebied.  Maar ik vind grijs een hele mooie kleur:)

Vraag 6: Hoe kan je aan avontuurlijke activiteiten zoals wandelen of safari's deelnemen? 

Ask the local. Vergeet wat er te zoeken is, altijd een lokaal iemand benaderen. Via buitengewoon reizen kwam ik bv op een nieuw zeelander die ons gaat helpen met raften en een gletsjer bezoeken. 

Vraag 7: Hoe ga je om met onverwachte obstakels of ontoegankelijke plekken tijdens je reis? 

Daar heb ik  wel aan moeten wennen.  Mijn advies. Alles is toegankelijk alleen dan heb jij wat eigen regie los te laten en je gewoon te laten tillen. En dan....kan in eens alles. Wel even heel goed instructie geven. Maar in landen zoals sri lanka kan je zelfs bergwandelingen maken. Dan tillen gewoon 4 mensen je de berg op! Is dat dan leuk? Nee. Maar alles heeft een prijs. En als jij bereid bent de prijs te betalen, dan zie je wel dat prachtige uitzicht waar je altijd van droomde.

Vraag 8: Heb je advies voor rolstoelgebruikers die twijfelen om te reizen? 

Ja gewoon doen. Doen en doen. Aangepast of niet. Er is altijd een bestemming waar je in jou comfort naar toe kan. Zoek je grenzen op, leef avontuur. Is goed voor je;)

Vraag 9: Wat is voor jou de toegevoegde waarde van reizen? In welk opzicht heeft dit effect op jouw leven? 

Mega. Het leert me zoveel van het leven. Andere mensen andere indrukken andere geuren.  Het verrijkt me als mens door ruimer en makkelijker te leven en te denken. 

Vraag 10: Hoe regelde je (openbaar) vervoer in Sri Lanka? 

Niet. Een privé chaufeur die je één keer uitlegt hoe die moet tillen, een extra mannetje inschakelen en gaan. Was zeker niet fijn en makkelijk in een te hoge bus, maar daardoor wel een prachtig land kunnen zien..

Vraag 11: Welke toegankelijke activiteit in Sri Lanka heeft je het meest verrast? De treinreis naar Ella. 

Een prachtige econischische rit, waar ze je gewoon de trein in en uit tillen. Wow wow wow.

Vraag 12: Wat is het grootste verschil tussen Sri Lanka en Australië op het gebied van toegankelijkheid?

Alles. Australië is het best aangepaste land ter wereld. Overal schone en toegankelijke toiletten. Alles is vlak. Je kan overal in en aan meedoen. Niemand kijkt van je op of wilt aan je zitten. Een verademing na 6 weken getild worden.

Volgende
Volgende

Niek is op wereldreis